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1 This Advisory Opinion has been revised to reflect the ICJ Rules and Forms effective March 1, 2022. 

Background: 
 
Pursuant to ICJ Rule 9-101(3), the U.S. Virgin Islands has requested an advisory opinion 
concerning the following issue:  
 
Issues: 
 
Can a receiving state require the sending state to provide revised Forms VI and IV when a 
juvenile makes an intra-state move after a transfer of supervision under the ICJ is approved? 
 
Applicable Compact Provisions and Rules: 
 
ICJ Rule 4-102 (2)(a)(i) provides in relevant part: 
 
“The sending state shall ensure the following referral is complete and forwarded to the receiving 
state forty-five (45) calendar days prior to the juvenile’s anticipated arrival.  The referral shall 
contain: Form IV Parole or Probation Investigation Request; Form VI Application for Services 
and Waiver; and Order of Commitment.”  
 
ICJ Rule 5-101(1) provides in relevant part: 
 
“After accepting supervision, the receiving state will assume the duties of supervision over any 
juvenile, and in exercise of those duties will be governed by the same standards of supervision 
that prevail for its own juveniles released on probation or parole. . .” 
 
 
ICJ Rule 5-101(4) and (5) provides: 
 

(4)The receiving state shall furnish written progress reports to the sending state on no less 
than a quarterly basis. Additional reports shall be sent in cases where there are concerns 
regarding the juvenile or there has been a change in residence or in the person with whom 
the juvenile resides. 
 
(5) When the change of residence includes a change in the person with whom the juvenile 
resides, the sending state may request additional information regarding the new 
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residence. If the sending state does not support this change, they shall notify the receiving 
state and propose an alternative living arrangement or affect the return of the juvenile. 
 

Analysis and Conclusions: 
 
In its request for an advisory opinion the Virgin Islands states, “The Virgin Islands as the 
sending state in this situation, is being asked to re-submit Forms VI and IV for each 
juvenile.  The Virgin Islands' resolute position in this matter is that inasmuch as the receiving 
state has already accepted supervision, the Virgin Islands as a sending state, should not be 
required to re-submit a request for approval of supervision (Forms VI & IV); including having to 
revisit the Court for a signature of approval. The Virgin Islands asserts that revisiting the Court 
could potentially engender the Court's concern and/or mistrust in the fidelity of the ICJ process 
and the nature of the supervision being provided, or put unnecessary strain on our already limited 
resources of time and personnel.  Rather, this matter should be addressed by the receiving state 
on an intrastate level.” 
 
While the Commission has published a “Best Practice on Intrastate Relations within the 
Receiving State” which implies that ICJ Rule 5-101(4) and (5) are controlling, it does not 
specifically address whether the receiving state can require the sending state to submit a new 
Form VI and/or Form IV.   
 
The U.S. Supreme Court has made clear, “Our first step in interpreting a statute is to determine 
whether the language at issue has a plain and unambiguous meaning ... [o]ur inquiry must cease 
if the statutory language is unambiguous and the statutory scheme is coherent and consistent.” 
See Robinson v. Shell Oil Co., 519 U.S. 337, 340 (1997).   Moreover, as the U.S., Supreme Court 
has recently reaffirmed the “fundamental canon of statutory construction that the words of a 
statute must be read in their context and with a view to their place in the overall statutory 
scheme.”  Utility Air Regulatory Group v. EPA 134 S. Ct. 2427 (2014); FDA v. Brown & 
Williamson Tobacco Corp., 529 U.S. 120, 133 (2000)  
 
It is clear that the ICJ Rules require that Form IV and Form VI are to be used by the sending 
state in order to complete a referral of an eligible juvenile, under ICJ Rule 4-102 (2)(a)(i).  
Equally apparent is the requirement that after supervision is accepted under the ICJ, the receiving 
state “will assume the duties of supervision over any juvenile, and in exercise of those duties 
will be governed by the same standards of supervision that prevail for its own juveniles 

https://1.next.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=2000079182&pubNum=708&originatingDoc=Icbae0cb4fac111e3b4bafa136b480ad2&refType=RP&originationContext=document&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
https://1.next.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=2000079182&pubNum=708&originatingDoc=Icbae0cb4fac111e3b4bafa136b480ad2&refType=RP&originationContext=document&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
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released on probation or parole.” (emphasis supplied).  See ICJ Rule 5-101(1).  No provision 
of either the ICJ statute or ICJ Rules requires the “resubmission” of a Form VI. The “statutory 
scheme” of the ICJ statute is to require the use of this form only as a pre-requisite for the transfer 
of a juvenile supervision case from a sending to a receiving state.  Once transferred to the 
receiving state, it will assume the duties of supervision and will apply the same requirements 
used to supervise juveniles sentenced in the receiving state.   
 
Consistent with these principles, it is inconsistent to require the resubmission of a Form VI by a 
receiving state because the transfer of supervision is already complete and the responsibility for 
supervision of the juvenile has shifted to the receiving state, which is then obligated to apply the 
same standards of supervision which are applied to its own juveniles.  Similarly, Form IV Parole 
or Probation Investigation Request is required pursuant to ICJ Rule 4-102 (2)(a)(i), in order to 
“ensure the following referral is complete.”   
 
Furthermore, the Form VI indicates that a change in residence must be “authorized by the proper 
authorities in the receiving state.”  Through this longstanding provision of Form VI, the 
Commission has authorized the receiving state to approve or not approve change in residence.  
Given that the receiving state should apply the same standards of supervision that which are 
applied to its own juveniles, the receiving state’s internal protocol regarding changes of 
residence should be applied.   
 
Additionally, ICJ Rule 5-101(4) specifically provides a mechanism for communications 
regarding changes in residence. It states: “Additional reports shall be sent in cases where there 
are concerns regarding the juvenile or there has been a change in residence or in the person 
with whom the juvenile resides.”  Thus, if there has been a change in residence or a change in 
the person with whom the juvenile resides, the change should be reported via an additional 
report, regardless of whether or not the receiving state approved the change.  Given that the 
sending state retains jurisdiction, the sending state may exercise discretion in how to respond to 
the additional report. 
 
Finally, effective March 1, 2022, ICJ Rule 5-101 was amended to clarify the requirements for 
each state when a change of residence occurs.  Through the modification of subsection (4) and 
addition of subsection (5), the Commission clarified that such changes must be reported by the 
receiving state and addressed how sending states may respond.  Because these amendments were 
made following the initial publication of this advisory opinion, they reiterate that it is not 
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necessary for the sending state to resubmit the Form VI and/or Form IV when a juvenile makes 
an  intra-state move after a transfer of supervision has been approved. 
 
Summary: 
 
The ICJ Rules, when interpreted in harmony with each other, do not require the sending state to 
submit a revised Form VI and/or Form IV to the receiving state when a juvenile makes an 
intrastate move after a transfer of supervision has been approved.  The receiving state is 
authorized to approve a change in residence and should send an additional report to provide 
information regarding the change to the sending state.  The sending state retains jurisdiction and 
may exercise its discretion to determine the appropriate response. 
 
 


